top of page

Jord – Det er her det begynner og her det slutter!

Oppdatert: 9. feb. 2023

Kjære hageentusiast - det er snart på tide å tenke på ny sesong, og jeg kjenner at det begynner å klø i fingrene etter frø, jord, sol og varme. I denne bloggposten ser vi på viktige spørsmål du bør stille deg om jorda som du har i hagen din, før du begynner å dyrke årets planter og blomster. Det gjelder å bruke de ressursene du har på en kløktig og bærekraftig måte – akkurat slik naturen gjør det.



Planter spirer, vokser, blomstrer, visner og brytes ned til mold i et gjentagende kretsløp. Vi samler frø hver høst og sår dem på nytt i jorden som gir grobunn for nytt liv, nye planter - vi har fulgt naturens gang. Det høres så lett ut, men det er ikke alltid det. I tillegg dyrker vi økologisk uten kunstgjødsel eller giftige sprøytemidler på blomstergården, noe som også krever sitt for å holde skadedyr og annet unna planter og jord.


Det er uansett i jorden alt begynner. Du må bli kjent med jorden din: Hva slags jord har du, hvordan kan den holde på vann og næring, og hva slags gjødsel skal du forsyne den med, når og hvordan? Det er også viktig å bli kjent med dine beste og nyttige medhjelpere og mikroorganismer under jorden - hvordan være på lag med dem? Det er også nyttig å vite hva slags pH-verdi du har i jorden (surhetsgrad), og hvordan forandre pH -verdien om det er nødvendig for at plantene skal trives.


Blir alt hageavfall fraktet bort og plantenæringen bare kommer fra plastsekker kjøpt på hagesentre blir det ikke noe sluttet kretsløp. Kjøpejorden er dessverre heller ikke alltid av så god kvalitet. Kompost spiller derfor en viktig rolle for sund og bærekraftig jord. Alt fra hagen bør føres tilbake når vi har luket, høstet og spist av det. Kompostjord er vårt svarte gull. Den er en jord-forbedrer for all slags jord - uansett om du har sandjord eller leirjord, og kan også gi verdifull næring avhengig av hva du har puttet oppi den. Kompostjord er dessuten svært nyttig for mikrolivet i jorden din. Den gir plantene dine bedre motstandskraft og helse, samt at pH verdien kan utbedres. Det er nyttig og billigere å samle på alt avfall i hagen og på kjøkkenet – du skaper ditt eget lille kretsløp av kjøkkenkompost og hagekompost – det er gøy, spennende og bærekraftig.


Kompost bidrar hovedsakelig til jordforbedring og gjødsel som gir næring. Det er viktig å gi balansert gjødsel slik at du ikke over- eller undergjødsler. Hvilke tegn kan du se etter? Er bladene gule? Lite blomstring? Det er også forskjellige filosofier på hvordan å gjødsle. På gården velger vi bare å gi organisk gjødsel fra naturen, som eks. hønsegjødsel.


Og hva med vanning? Plantene kan drukne om de får for mye vann eller tørke ut og dø om de får for lite. Alt dette som er så viktig for å få en god og fruktbar vekstsesong. Å ja, vi har prøvd og feilet, men også lært og erfart noe nytt hver sesong. Det er kanskje en gartners viktigste egenskap - det å være nysgjerrig, prøve på noe nytt, å tåle og feile og erfare- og ikke minst gå på igjen til neste dyrkningssesong.


Vi ønsker derfor hjertelig velkommen til årets viktigste kurs, hvor du får lære av våre erfaringer med jord som økologisk blomsterbonde. (Det er to ulike kurs du kan melde deg på - se under.) Vi vil vise deg hvordan å bygge opp en balansert kompost, og du vil også få innføring i hvordan å bruke bokashi. En japansk måte å kompostere på, som fermenterer avfallet og omdanner det raskt til næringsrik jord. Du vil få tips på hvordan både å grunn-gjødsle og tilleggs-gjødsle blomster og grønnsaker i løpet av sesongen; altså hva slags næring de forskjellige sortene trenger. Her anbefaler vi også virkelig "Gjødsel boka" - som du kan finne i en bokhandel nær deg.


Alt er «hands on» på gården. Vi viser også hvordan du kan bruke avfall til jorddekke og vi vil også snakke litt om «No Dig» metoden - hvor man starter dyrkingen rett på plenen med kartong og kompost. Ta gjerne en titt her på måten britiske Charles Downing dyrker her: https://www.youtube.com/watch?v=0LH6-w57Slw

Meld deg på et av våre jordkurs her:




Comments


bottom of page