Georginen - Dronningen av blomsteråkeren!

Georginene er kanskje på sitt aller vakreste sent på høsten. De har trukket solstråler, vann og næring i åkeren gjennom hele sommeren og strutter i vei helt til første frostnatt kommer. Her gir vi deg gode tips og råd til hvordan du kan ta vare på georginene dine over vinteren.

Visste du at georginer er Mexicos nasjonalblomst? Hagegeorginene som blir dyrket i dag, kommer faktisk fra en last med røtter som kom til Nederland fra Mexico i 1872. Disse ble så krysset videre av gartnere og fikk da navnet Dahlia. Da skjønner du kanskje hvor mye sol og varme de trenger for å slå ut i full blomst? Allikevel er georginene relativt enkle å ha med å gjøre, bare du følger et par grunnprinsipper for oppbevaring over vinteren.

Når frosten kommer må nemlig georginer oppbevares innendørs mellom 4-10 grader for å overleve. Hvis du steller fint med dem i vinterhalvåret, vil du til gjengjeld ha en trofast plante som blomstrer år etter år etter år. Den kan deles og kuttes og gi deg en hel åker etter hvert, om du vil.


Georginer er knoller og de er faktisk spiselige på lik linje med potetknollen. (De kan i realiteten kokes og spises, men det vil du vel ikke? ;) Blader, stilk og blomst tåler frost, men ikke knollene. Når det blir frost i bakken dør knollene og blomstene kommer da naturlig nok aldri tilbake. Derfor må vi spa dem opp og oppbevare dem innendørs, kanskje i en kjeller eller en isolert garasje. Etter første frostnatt, når planten visner ned - kan du kutte av riset og ta vare på knollen, slik vi har beskrevet under her.


Slik går du frem:

 • Spa opp jorden. Grav opp knollene forsiktig. Bruk helst greip. Løft dem gjerne opp etter stilkene.

 • Stengelen klipper du av med en lengde på ca. 5-15 cm. Knollene bør ligge til tørk før du oppbevarer dem, for å sikre at det ikke kommer råte til.

 • Merk de ulike georginene med navn eller etter hvordan de ser ut, slik at du har oversikt vil neste år.

 • Etter noen dager med tørking, kan du børste av jorden og pakke knollene inn i avispapir og/eller legge dem i en pappeske eller kasse med hull (for lufting) gjennom vinteren på et kaldt, tørt og mørkt sted.

 • Har du plassmangel kan esker eller kasser stables oppå hverandre. En kjeller er kanskje det beste stedet for overvintring av georginer.

 • Ta en titt på knollene ved jevne mellomrom, for å sjekke til at det ikke har kommet råte. I så fall bør dette fjernes så godt du kan. (La bare knollen tørke "såret" litt, før du legger tilbake i esken)

 • Over vinteren krymper knollene naturlig nok inn, ved at de taper fuktigheten sin. Tidlig på våren kan du derfor gi knollene en lett dusj med vannflaske, om noen ser veldig inntørkede/ innskrumpet ut. Du må igjen bare huske på å sjekke at det ikke kommer råte til.


Dessverre er georginene elsket av brunsnegler. Dette kan være et så pass stort problem for mange, at det kan lønne seg å plante de i potter. Noen velger da å oppbevare hele knollen stående i potten over vinteren på et frostfritt sted. Bare pass på at jorden i potten får tørket ut.


Til våren igjen anbefaler vi at knollene tas frem i mars- april og fordrives innendørs før du planter dem ut i hage (eller i potte). Det gir deg et forsprang på dyrkingen, mer robuste planter og tidligere blomstring. Har du ikke plass til å drive dem innendørs, kan du plante dem ut direkte i jorda etter første frostnatt mot slutten av mai. Husk å sette ned en støttepinne eller to ved utplantingen, da de fleste georginene er kraftige, høyreste planter. Husk igjen å merk med sortsnavn om du kan. Pst! Bruk gjerne benmel i jorden ved utplanting. Georginene trenger også mye næring generelt, men blir det for mye nitrogen i jorden, kan dette igjen føre til veldig stor bladvekst - og lite blomstring.


Georginene blomstrer uavbrutt fra høysommeren og helt til frosten kommer. Vi har fremdeles godt med blomstring i åkeren nå, selv om det nærmer seg slutten av oktober. Det gjør alltid vondt å slå dem ned før vinteren, men vi vet jo at det alltid kommer en ny vår med nye blomstergleder til neste sesong! 💚


OG til slutt: Det finnes utrolig mange typer georginer i alle mulige farger, i et vell av varianter og høyder - alle like vakre og dekorative på hver sin måte. De ulike plantene deles ofte inn i kategorier etter hvordan blomsterhodene ser ut som følger:

 • Enkle georginer med klassiske kronblad rundt åpen midt. Attraktive for bier, humler og sommerfugler.

 • Kaktusblomstrende med smale kronblad som ruller seg inn og lager små spisser

 • Pompon- og ballgeorginer med perfekt formede, kulerunde blomster

 • Anemoneblomstrende georginer som ser helt annerledes ut, med flere lag av kronblader

 • Dekorative georginer som er de tradisjonelle typene, med flest sorter og farger.

 • Fimbriata-georginene i hovedgruppen «Dekorative georginer», men med spesielle frynsete kronblader

 • Så til slutt - den absolutt største typen av dem alle - Dinnerplate-georginene. Store som tallerkener! Er også av den dekorative typen, men skiller seg ut ved å være særdeles store. Diameteren på disse fantastiske georginene kan bli inntil 30 cm. "Cafe` au lait" er kanskje den mest kjente sorten her.

Vi håper du har fått noen gode tips her - og ønsker deg masse lykke til med forberedelsen til vinteren i din egen hage. Ikke minst "Tornerose-søvnen" for dine vakre georgine-dronninger... 😊


"Visste du at Dahlia er det latinske og vitenskapelige navnet på georginer - oppkalt etter den svenske biologen Anders Dahl? 👈