top of page

Georginer - Dronningen av blomsteråkeren!

Oppdatert: 31. mai 2023

Georginene er på sitt aller vakreste sent på høsten. Da har de trukket solstråler, vann og næring i åkeren gjennom hele sommeren og strutter i vei helt til første frostnatt kommer.Her gir vi deg våre beste tips og råd om georginer, hvordan dele knoller og hvordan du best kan ta vare dem også over vinteren.
Visste du at georginer er Mexicos nasjonalblomst? Hagegeorginene som blir dyrket i dag, kommer faktisk fra en last med røtter som kom til Nederland fra Mexico i 1872. Disse ble så krysset videre av gartnere og fikk da navnet Dahlia, oppkalt etter den svenske biologen Anders Dahl. Da skjønner du kanskje hvor mye sol og varme de trenger for å slå ut i full blomst? Allikevel er georginene relativt enkle å ha med å gjøre, bare du følger et par grunnprinsipper for oppbevaring over vinteren.

Når frosten kommer må nemlig georginer oppbevares innendørs mellom 4-10 grader for å overleve. Hvis du steller fint med dem i vinterhalvåret, vil du til gjengjeld ha en trofast plante som blomstrer år etter år etter år. Knollene kan deles og kuttes og gi deg en hel åker etter hvert, om du vil.


Georgine-blomsten vokser ut fra knoller, som faktisk er spiselige på lik linje med poteten. (De kan i realiteten kokes og spises) Men knollene kan ikke overvintre i jorda, da de ikke tåler å fryse. Når det blir frost i bakken dør knollene og blomstene kommer da naturlig nok aldri tilbake. Derfor må vi spa dem opp og oppbevare dem innendørs, kanskje i en kjeller eller en isolert garasje. Etter første frostnatt, når planten visner ned - kan du kutte av riset og ta vare på knollen, slik vi har beskrevet under her.


Slik går du frem:

 • Grav opp knollene forsiktig fra jorda. Bruk helst greip. Løft dem gjerne opp etter stilkene.

 • Stengelen klipper du av med en lengde på ca. 5-15 cm.

 • Noen velger å skylle knollene, andre fjerner så mye jord som mulig.

 • Knollene bør ligge til tørk før du oppbevarer dem, for å sikre at det ikke kommer råte til.

 • Merk de ulike georginene med navn eller etter hvordan de ser ut, slik at du har oversikt vil neste år.

 • Etter noen dager med tørking, kan du børste av mer jord og pakke knollene inn i avispapir og/eller legge dem i en pappeske eller kasse med hull (for lufting) gjennom vinteren på et kaldt, tørt og mørkt sted.

 • Har du plassmangel kan esker eller kasser stables oppå hverandre. En kjølig kjeller er kanskje det beste stedet for overvintring av georginer.

 • Ta en titt på knollene ved jevne mellomrom, for å sjekke at det ikke har kommet mugg og råte. I så fall bør dette fjernes så godt du kan. Bruk gjerne kniv. (Husk bare å la knollen få tørke "sårflaten" litt først)

 • Over vinteren krymper knollene naturlig nok inn, ved at de taper fuktighet. Tidlig på våren kan du derfor gi knollene en lett dusj med vannflaske, om noen ser veldig inntørkede/ innskrumpet ut. Du må igjen bare huske på å sjekke at det ikke kommer råte til. Det er utrolig hvordan en tilsynelatende innskrumpet knoll, kan gi deg fantastisk blomster. Så ikke kast den, men prøv deg frem.

 • Og husk - deler du knoldene får du dobbel så mye gratis blomsterglede! Se video under om hvordan vi deler knoldene her på gården.


Dessverre er de saftige bladene på georginene elsket av brunsnegler. Dette kan være et så pass stort problem, at det kan lønne seg å plante de i store potter. Noen velger derfor å oppbevare hele knollen stående i potten over vinteren på et frostfritt sted. Bare pass på at jorden i potten får tørket ut.


Til våren igjen anbefaler vi at knollene tas frem i lyset i mars- april og fordrives innendørs før du planter dem ut i hage (eller i potte). Dette gir deg et forsprang på dyrkingen, mer robuste planter og tidligere blomstring. Har du ikke plass til å drive dem innendørs, kan du plante dem ut direkte i jorda etter første frostnatt mot slutten av mai. Et tips er også å sette ned en støttepinne eller to ved utplantingen, da de fleste georginene blir kraftige, høyreste planter. Husk igjen å merk med sortsnavn eller type. Pst! Bruk gjerne benmel gjødsel i jorden ved utplanting. Georginene trenger mye næring generelt, men blir det for mye nitrogen i jorden, kan dette føre til veldig mye bladvekst - og noen ganger lite eller sen blomstring.


Så er det bare at njuta! Georginene blomstrer uavbrutt fra høysommeren og helt til frosten kommer. Vi har fremdeles godt med blomstring i åkeren, selv når det nærmer seg slutten av oktober. Det gjør alltid så vondt å klippe dem ned på høsten, men vi vet jo at det alltid kommer en ny vår og ny sesong med blomstergleder...💚


OG til slutt: Det finnes utrolig mange typer georginer i alle mulige farger, i et vell av varianter og høyder - alle like vakre og dekorative på hver sin måte. De ulike plantene deles ofte inn i kategorier etter hvordan blomsterhodene ser ut. Finn din egen favoritt! Her er en liten oversikt:

 • Enkle georginer med klassiske kronblad rundt åpen midt. Attraktive for bier, humler og sommerfugler

 • Kaktusblomstrende med smale kronblad som ruller seg inn og lager små spisser

 • Pompon- og ballgeorginer med perfekt formede, kulerunde blomster

 • Anemoneblomstrende georginer som ser helt annerledes ut, med flere lag av kronblader

 • Dekorative georginer som er de tradisjonelle typene, med flest sorter og farger

 • Fimbriata-georginene i hovedgruppen «Dekorative georginer», men med spesielle frynsete kronblader

 • Så til slutt - den absolutt største av dem alle - Dinnerplate-georginene. Store som tallerkener! Er også av den dekorative typen, men skiller seg ut ved å være særdeles store. Diameteren på disse fantastiske georginene kan bli inntil 30 cm. "Cafe` au lait" er kanskje den mest kjente sorten her.

Vi håper du har fått noen gode tips her - og ønsker deg masse lykke til med årets blomstring i din egen hage. Husk å pakke prinsessa varsomt inn under dyna og la den få sin "Tornerose-søvn" når vinteren kommer igjen...


"Visste du at Dahlia er det latinske og vitenskapelige navnet på georginer - oppkalt etter den svenske biologen Anders Dahl?

👉 PST! VIL DU LÆRE Å DELE OG DRIVE FREM GEORGINEKNOLLER? Her kan du se hvordan vi gjør det på gården! Ta en titt på filmen under:コメント


bottom of page